Gasslekkasjer og rust i rør koster norsk industri milliardbeløp årlig. På verdensbasis dreier det seg om svimlende summer. Her øynet tre mannfolk fra Lindesnes en gylden forretningsmulighet.
–Vi mener vi har funnet løsningen på et veldig stort problem, sier prosjektansvarlig Amund Breland.
Man får litt vage svar når man snakker med de to gründerne Amund Breland og Frode Holte. Sammen med Karsten Lien (ikke til stede under intervjuet) står de bak Mandals-bedriften Prosence (tidl. Eagle Safety Systems).
Men det er klart, når man jobber med internasjonale patenter og slikt, holder man kortene litt tett til brystet.
Ny teknologi
Kort forklart dreier det seg om dette: Der rør isoleres oppstår korrosjon. Rustne rør og gasslekkasjer er et stort problem i industrien.
–Vi har utarbeidet en teknologi som avdekker gasslekkasje i sanntid og hvor den finner sted, forklarer prosjektansvarlig Amund Breland.
–I tillegg er korrosjon under isolasjon (KUI) et enormt stort problem i industrien, og løsningene på dette problemet som finnes per i dag er kostbare og ikke spesielt gode. Vi har utarbeidet en løsning som tar hånd om dette problemet rimeligere og bedre enn det som fins fra før, utdyper Breland.
Satser internasjonalt
Siden 2018 har Prosence jobbet intenst med sin forretningsidé. Bedriften jobber fremdeles med utvikling av produktet og har ikke inntatt markedet ennå.
–Vi begynte med enkel prototyping allerede i 2018, vi sveiset et rør i garasjen og koblet på teknikk, forteller Frode Holte.
Mye har skjedd siden den gang, selv om bedriften fortsatt er i utviklingsfasen. Selskapet har nå fått laget en fullskala industriell prototype som fungerer. Det ligger mye arbeid bak denne.
En seier for selskapet er at den norske patenten nylig kom på plass.
–Det er en lettelse, sier Breland.
Nå jobber Prosence hardt med å få på plass internasjonale patenter.
–Å søke internasjonale patenter tar mye tid, og det koster penger. Vi velger noen strategiske land som vi ønsker å få patent i, forklarer Holte.
Dugnad og pengepuslespill
Bedriften har fått mye midler, både kommersialiseringsstøtte fra Innovasjon Norge, mentorstøtte og forskningsmidler (Forskningsmobilisering).
Næringshagen støtter Prosence både med rådgivning rundt strategi og med å søke midler. Og Innoventus Sør hjelper bedriften med markedsstrategi, økonomi og investeringer.
–Vi skulle bare tatt kontakt med Næringshagen mye tidligere! Vi visste ikke at det var så lavterskel, at man bare kan komme innom for en prat eller for å sparre litt, sier Breland.
På spørsmål om hva som har vært mest utfordrende i gründerfasen, kommer det ganske kontant fra begge:
–Penger og tid! Vi har hatt rimelig mange dugnadstimer, det har vi fremdeles. Og vi har gått inn med en god slump egne penger.
Siden august har Breland vært ansatt på fulltid, mens Holte og Lien fremdeles jobber ulønnet på prosjektet.
–Man bruker enormt mye tid på å hente inn kapital. Det krever mye tid og innsats som vi gjerne heller skulle brukt på utvikling av produktet, sier Holte.
Breland sier seg enig.
–Det er godt vi ikke visste hvor krevende det skulle bli da vi gikk i gang. Vi var litt naive. Samtidig er det viktig for oss å få frem at vi er veldig takknemlige for ordningene som fins i Norge. Ting hadde sett helt annerledes ut uten disse. Vi har egentlig blitt tatt godt imot overalt, og midlene vi har fått har vært helt avgjørende
–Og selv om det er mye arbeid, så har vi det veldig gøy. Det er givende å jobbe med dette, sier Holte.
En titt i glasskula
En viktig milepæl nå er ifølge Prosence å få en industriell partner slik at de får prøvd ut teknologien skikkelig.
–Det er mange biter som skal på plass, men vi er i dialog med potensielle partnere. Mange ser verdien av det vi har, forteller Frode Holte.
Om det blir som disse mennene håper, er første salgbare produkt i markedet i 2022.
–Da håper vi at vi er i markedet og at ordrebøkene er fulle, smiler Breland.
–Om fem år vil alle ha produktet, det er jeg helt sikker på! Spesielt på nybygg, men også i eksisterende bygg hvor det skal gjøres oppgraderinger, utdyper Holte.
Prosence ser en mulighet for å skape mange arbeidsplasser, ettersom det de jobber med har et stort internasjonalt potensiale.
–Det er også tilbakemeldingen vi får fra Innovasjon Norge og andre aktører. Det er noe vi ønsker å få til, og som er med på å gi oss motivasjon i prosessen, avslutter Holte.